Nyhedsbrev
Tilmeld dig nyhedsbrev fra Center for Borgerdialog
Nyt om erfaringer, cases, metoder, udgivelser om borgerdialog.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Image CAPTCHA
Indtast de tegn, der vises i billedet.

WRAP-LEFT-BOTTOM

COLUMN-0

Case

Tidsbanker sætter hjælpsomheden i system

Donér din tid

I lande som USA, England og Japan bruges de såkaldte tidsbanker som en måde at organisere frivilligt arbejde på. Princippet er, at man som medborger donerer et vist antal timer af sin tid til en ”bank”, hvor andre borgere så kan gøre brug af den. Tiden kan bruges til hvad som helst: Gå ærinder, ordne have, drikke kaffe, agere chauffør, undervise i fransk eller meditation.

 

Medmenneskelig støtte
Idéen med tidsbanker er at organisere hjælpsomheden, så borgere, der har brug for en bestemt form for medmenneskelig hjælp eller støtte har mulighed for at finde frem til andre, der tilbyder netop det. På langt sigt skaber det lokalsamfund, hvor borgerne støtter hinanden.

 

Et eksempel fra England:

En lægepraksis i London-bydelen Paxton Green tog i 2008 taget initiativ til en tidsbank for beboerne i området. Alle timer har samme værdi, hvad enten tiden bruges til at luge have, gå en tur med en ældre eller hente medicin på apoteket.

 

Alle har noget at bidrage med

Den grundlæggende idé er, at alle har noget at bidrage med - også dem, der er syge eller arbejdsløse. Folk, der kommer hos den praktiserende læge er andet og mere end patienter - de har også erfaringer, ressourcer og tid, der kan være værdifuld for andre. Samtidig med, at lægerne ikke kan tage sig af alle de behov, patienterne har: Én at gå tur med, én at snakke med - eller én, der vil køre på apoteket efter medicin.

 

Ved at være knyttet til lægepraksissen får tidsbanken en vis status - samtidig med, at lægerne har mulighed for at henvise patienter med medmenneskelige behov til at finde hjælp og støtte via tidsbanken.

 

Nye lokale netværk

Erfaringerne fra Paxton Green er gode: Den lokale tilslutning til tidsbanken er vokset støt siden begyndelsen og i dag er i alt elleve lokale foreninger og institutioner med. Via tidsbanken er det lykkedes at skab nye lokale netværk og inspirere mennesker ramt af arbejdsløshed, alkoholproblemer eller depression til at begynde at hjælpe andre og derved komme ud af den sociale isolation.

 

Tidsbanker er også udbredt i Japan, hvor Fureai Kippu (oversat: omsorgsbilletter) efterhånden en udbredt måde at supplere den offentlige omsorg for den voksende ældre befolkning på og give praktisk hjælp og støtte til ældre i nærområdet.

 

Coproduction

Tidsbanker er et eksempel på, hvordan borgerne selv kan være med til at udvikle og bidrage til velfærden.

 

Det er co-production forstået som projekter eller indsatser, hvor borgerne udformer og producerer velfærdsydelser i et ligeværdigt partnerskab med professionelle.

 

Du kan læse mere om begrebet coproduction og konkret om tidsbanker i en række publikationer fra den engelske tænketank New Economic Foundation

> læs mere

 

 

WRAP-CENTER-BOTTOM

WRAP_RIGHT-MIDDLE

Co-

production

Coproduction er projekter eller indsatser, hvor borgerne udformer og producerer velfærdsydelser i et ligeværdigt partnerskab med professionelle.

 

Du kan læse mere om begrebet coproduction og konkret om tidsbanker i en række publikationer fra den engelske tænketank New Economic Foundation

> The challenge of co-production (pdf)

 

> Right here, right now (pdf)

WRAP-RIGHT-BOTTOM

Adresse

Center for Borgerdialog

Telefon: 24 47 78 18
> Mail