Nyhedsbrev
Tilmeld dig nyhedsbrev fra Center for Borgerdialog
Nyt om erfaringer, cases, metoder, udgivelser om borgerdialog.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Image CAPTCHA
Indtast de tegn, der vises i billedet.

WRAP-LEFT-BOTTOM

COLUMN-0

Værd at læse

Konflikter er til for at blive løst

Konflikter mellem modstridende interesser er livsnerven i et demokratisk samfund.  Men vi må ikke lade dem tage magten over os


Susan Podziba: Civic Fusion. Mediating Polarized Public Disputes, American Bar Association, 2013

 

Hun har fået de argeste abortmodstandere og abort-tilhængere til at gå i dialog, hjulpet indbyggerne i en amerikansk by med at udforme et nyt charter for deres by, da den var bukket under for korruption og dårlig ledelse. Og fungeret som mægler i massevis af andre "public disputes" - i USA og over hele verden. Navnet er Susan Podziba, og hun er ekspert i at mægle mellem parter med modstridende interesser. Hendes budskab er, at det kan lade sig gøre at løse den type af hårdnakkede konflikter, men det kræver en stærk vilje - og en investering i form af tid og en ordentlig proces.

 

25 års erfaring med mægling

Nu har Podziba udgivet bogen "Civic Fusion", der samler 25 års erfaringer med at mægle i samfundsmæssige konflikter og præsenterer de værktøjer, konfliktmægleren har udviklet gennem sine mange års virke. I bogen beskriver hun en række konkrete eksempler på konfliktmægling og gennemgår de vigtigste principper. Grundlæggende arbejder konfliktmægleren med tre faser i konfliktløsningen, nemlig undersøgelse af konflikten, design af processen og facilitering af forhandlinger mellem parterne.

 

Undersøg konflikten

Undersøgelsen er vigtig, for det er i denne fase, mægleren - gennem interview med alle parter - danner sig et billede af konfliktens bestanddele og interessenter. Og vurderer, om der er et grundlag for at forsøge at løse konflikten gennem mediation. Podziba ville aldrig gå i kast med en mægling uden først at have gennemført en undersøgelse:

-Det ville være som at bede en kirurg om at gå direkte ind og operere en patient, han aldrig har set før og aldrig har haft lejlighed til at undersøge eller tale med, påpeger hun. 

 

Lånt fra kernefysikken

Udtrykket civic fusion er inspireret af kernefysikken. Hun sammenligner de involverede parter i en konflikt med positivt ladede neutroner: Når de bliver bragt tæt nok sammen, holder de op med at afstøde hinanden og smelter i stedet sammen (fusion). "By bringing diverse, politically active people close enough together, under particular conditions, mediators help disputants to bond. Note that just as protons retain their magnetic force even while bonded, people retain their passionate beliefs within the confines of civic fusion".  

 

Bogen har umiskendeligt rod i en amerikansk virkelighed, der på nogen punkter ligger langt fra, hvad vi kender her i Danmark. Ikke desto mindre indeholder den en række brugbare eksempler og værktøjer, der helt sikkert kan være nyttige i en dansk sammenhæng. For også her kender vi jo til hårdnakkede konflikter om samfundsmæssige spørgsmål, ikke mindst på plan- og naturforvaltningsområdet. Bare tænk på placering af vindmøller og andre store, offentlige anlæg, metrobyggeriets konflikter med naboerne eller konflikten mellem lærerne og kommunerne om fornyelsen af folkeskolen. Jo, der er god brug for værktøjerne også i en dansk virkelighed!

 


WRAP-CENTER-BOTTOM

WRAP_RIGHT-MIDDLE

WRAP-RIGHT-BOTTOM

Adresse

Center for Borgerdialog

Telefon: 24 47 78 18
> Mail