Nyhedsbrev
Tilmeld dig nyhedsbrev fra Center for Borgerdialog
Nyt om erfaringer, cases, metoder, udgivelser om borgerdialog.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Image CAPTCHA
Indtast de tegn, der vises i billedet.

WRAP-LEFT-BOTTOM

WRAP-CENTER-TOP

COLUMN-0

Værd at læse

Larmende tavshed

 Borgerne er blevet forbrugere i et velfærdssupermarked - og den demokratiske debat er på vej til at forstumme

 

Johannes Andersen, Sanne Lund Clement og Niels Nørgaard Kristensen: Kunder i politikken - på sporet af den forbrugeristiske medborger. Forlaget Hovedland, 150 sider, 199 kr.

 

Endelig en bog, der forsøger at fange tendenser i den danske politiske kultur i farten! Og som gør det dristigt, provokerende og tankevækkende.

 

”Ego-forældre”

I ”Kunder i politikken” giver de tre forfattere deres bud på, hvorfor kommunerne får vrede forældre på nakken, når de vil lukke skoler. Og hvorfor pædagoger i børnehaverne i stigende grad står overfor ”ego-forældre”, der gerne taler om deres eget barns trivsel, men er ligeglad med forældremøderne.

 

Det handler om den forbrugeristiske medborger. Ifølge forfatterne en type borger, der spiller en større og større rolle i den politiske kultur. Den forbrugeristiske medborger har fokus på offentlig service frem for politik. Han er på den ene side ekstremt individualistisk og optaget af valgfrihed i forhold til de offentlige ydelser, mens han på den anden siden også indstillet på at betale skat for at nyde godt af disse ydelser.

 

Debatten forstummer

Ifølge forfatterne kan markedsliggørelsen af medborgerskabet på sigt få store konsekvenser for vores demokrati. For prisen kan blive tab af vores evne til at forestille os et ”fælles bedste” og en larmende tavshed, når det gælder debatten om samfundets udvikling. For den forbrugeristiske medborger kæmper først og fremmest for sin egen sag:

 

”Den kollektive forpligtelse til fællesskab er blevet afløst af en individuel pligt til frihed med det resultat, at den demokratiske samtale i den brede offentlighed…. får det vanskeligere og vanskeligere.,.” understreger forfatterne.

 

Bogen er ikke tynget af tunge, empiriske undersøgelser - den fremstår mere som et første, mere intuitivt bud på en analyse af nogle samfundstendenser. Alt i alt et forfriskende og tankevækkende bud - med en passende teoretisk tyngde.

 

 

WRAP-CENTER-BOTTOM

WRAP_RIGHT-MIDDLE

WRAP-RIGHT-BOTTOM

Adresse

Center for Borgerdialog

Telefon: 24 47 78 18
> Mail