Nyhedsbrev
Tilmeld dig nyhedsbrev fra Center for Borgerdialog
Nyt om erfaringer, cases, metoder, udgivelser om borgerdialog.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Image CAPTCHA
Indtast de tegn, der vises i billedet.

WRAP-LEFT-BOTTOM

COLUMN-0

Case

Zebraer slår kreds om de svage

 Roskilde Kommune vil understøtte de lokale fællesskaber. PhD’en følger ZebraBy projektet, der skal engagere de lokale kræfter


CfBs PhD projekt om ledelse støtte op om af samskabelse mellem kommuner og civilsamfund følger tre konkrete samskabelsesforløb. De tre cases er valgt, så de repræsenterer den svenske forsker, Viktor Pestoff's tre typer af samskabelse, nemlig på individ-niveau, på lokalsamfunds-niveau og på kommune-niveau. ZebraByprojektet i Roskilde Kommune er valgt som et lokalsamfundsprojekt.

 

I min PhD følger jeg tredje runde af projektet, som har kørt siden 2011. De to første ZebraByer var Gundsømagle og Viby. I tredje runde er turen kommet til boligområdet Æblehaven- Rønnebærparken, som er på den såkaldte ”ghettoliste”.

 

Zebraer er særlige

Men hvorfor lige zebra? Fordi zebraen er et særligt dyr. Roskilde Kommune formulerer det sådan her: ”Zebraers mønster af striber ser for de fleste helt ens ud, men hver enkelt zebra har sin helt unikke sammensætning af sorte og hvide striber. Det siges, at når en flok zebraer bliver angrebet af andre dyr, danner de en cirkel omkring de svageste i flokken for at beskytte dem”.

 

Målet med ZebraBy indsatsen er at udvikle lokalsamfund, hvor der er stærke netværk imellem de mange aktører fx i form af idrætsforeninger, kulturforeninger, frivillige foreninger, erhvervsliv og skoler, daginstitutioner, plejecentre og biblioteker og den kommunale administration. t opgave er at bringe parterne sammen og understøtte nye samarbejder og relationer.

 

Aktive lokalsamfund

ZebraBy projektet i Æblehaven-Rønnebærparken løber frem til sommeren 2016, og idéen er at engagere de lokale beboere og ildsjæle i at finde nye løsninger på de udfordringer, boligområdet står overfor og sætte nye aktiviteter i gang, som kan løfte området. Kommunen beskriver målet således: ”Målet med ZebraBy indsatsen er at skabe et aktivt lokalsamfund, der via sociale aktiviteter fremmer relationer og skaber værdi for den enkelte borger og for lokalsamfundet”.

 

PhD projektet følger projektgruppens arbejde med at engagere beboere, afdelingsbestyrelser og ledere af de lokale kommunale institutioner. Og er med på de fælles møder for at forberede en Zebradag i februar 2015 og række andre fælles aktiviteter for beboerne.  

 

> Læs mere om projekt ZebraBy i Roskilde Kommune

 

 

 

WRAP-CENTER-BOTTOM

WRAP_RIGHT-MIDDLE

WRAP-RIGHT-BOTTOM

Adresse

Center for Borgerdialog

Telefon: 24 47 78 18
> Mail