Skip to content

Passionen skal drive værket!

Ildsjælene folder sig ud og kreativiteten blomstrer i Odsherred i denne tid. I slutningen af juli løber den første Geopark Festival af stablen med over 200 arrangementer båret frem af lokale ildsjæle

Bevæbnet med et minimalt budget og en række kreative benspænd er det lykkedes projektleder på Geopark Festival, Paya Hauch Fenger, at engagere ildsjæle og lokalsamfund i projektet.

-Det er jo startet som et top-down projekt, hvor kommunens politikere og embedsmænd besluttede, at kommunen ville søge Unesco om at blive geopark. Men derefter skulle det spredes ud – for det er jo lokalsamfundene, der skal have gavn af det. En ret vanskelig øvelse, understreger hun.

Øv jer på drømmene
Så hvordan griber man det an? Jo, Paya Hauch Fenger tog en kollega, som er naturvejleder, med på en rundtur til kommunens tretten største lokalsamfund. Hvert sted blev beboerne indbudt til en workshop, hvor naturvejlederen først holdt et oplæg om de naturmæssige værdier i netop det område. Hvorefter beboerne fik mulighed for at udvikle idéer til, hvordan de selv gerne ville bidrage til geoparken.

-Her er en mulighed for at øve jer på jeres drømme! var budskabet til beboerne. Vi bor jo i et område med stor arbejdsløshed og økonomiske udfordringer. Så hvis I går og drømmer om at åbne en lille bed & breakfast eller slå jer ned som turguide – så er det nu, I kan prøve det af!, fortæller projektlederen.

Og det lod ildsjælene i Odsherred sig ikke sige to gange. Det piblede frem med idéer og projekter lige fra udstillinger og markeder med lokale produkter til foredrag og guidede ture. Alt sammen drevet af lokale kræfter.

Et eksempel er Skamlebæk Radiostation, en gammel radiostation, som under festivallen bliver genåbnet og brugt som samlingssted og centrum for en masse kulturelle aktiviteter, bl.a. udstilling af lokale kunstnere, foredrag m.v.

Handling er nøglen
Ifølge Paya Hauch Fenger er handling nøglen til engagementet:

-Vi kan ikke informere os frem. Der skal handling til. Det er ved at handle, folk skaber mening. Så vi har ikke lave nogen hvidbog med idéer – og vi har ikke vurderet om folks projekter kunne bruges eller ej

I arbejdet for at engagere de lokale kræfter har projektlederens mantra derfor været: Lad passionen drive værket! Kommunen skal kun sætte rammerne og hjælpe med at få det til at glide. Derfor har kommunen ikke haft penge med: Kun de projekter, der kan stå selv, bliver til noget.

Kreative benspænd
-Som kommune har vi kun sat rammerne – så er det op til folk selv at fylde dem ud. Vi kom med nogle kreative benspænd: Kommunen har ingen penge med, projekterne skal ligge inden for de fire ben i geopark Odsherred tanken, nemlig kulturhistorie, kunst, lokalt producerede fødevarer og landskab. Og der skal være en plan B: Hvad gør vi, hvis det regner? Men derud over har kommunen ikke stillet nogen succeskriterier op, fortæller Paya Hauch Fenger.

Hun har undervejs bestræbt sig på at være “så lidt kommunal som muligt” og at give slip på trangen til at styre og kontrollere. Faktisk har det været en fordel, at de kommunale institutioner stort set ikke har været med, siger hun:

-Når kommunen går ud af døren, så sker der noget. Det handler om at “go with the flow” – det må blive så kaotisk, som det vil. Vi kan ikke fejle, og hvis vi har det sjovt, er det godt!, slutter Paya Hauch Fenger.

Bonus info
Læs om projekt Odsherred Geopark og festivallen her

  • Tre gode råd om at engagere ildsjæle
    Som kommune skal man være ekstremt serviceminded – være hurtig, stille sig til rådighed og gøre alle de ting, borgene selv hader, fx at finde rundt i det kommunale system
  • Man skal have respekt for folks passion – og hjælpe dem med at koble den til det fælles projekt
  • Man skal selv kunne holde ud at være i et ekstremt kaos
  • Og et fjerde: små budgetter kan være en fordel!
Back To Top